Naar de inhoud springen

Overwin de Cito-stress met deze 7 tips

Het nieuwe schooljaar is voor de eerste lichting kinderen deze week begonnen. De volgende weken gaan ook de andere provincies weer aan het werk. Voor kinderen in groep 8 en hun ouders breken spannende tijden aan. Ditmaal een artikel over de cito-stress. Of liever: hoe overwin je de Cito-stress?

De Cito-stress houdt jaarlijks vele kinderen in zijn greep. Het gaat dan vaak om kinderen die de Cito-toets in groep 8 moeten maken of de Entreetoets in groep 7. Om aan de Cito-stress te ontkomen kun je beginnen met deze 7 tips.

Cito-stress superheld

Tip 1: Mascotte

Wie is jouw held? Wie zal trots zijn als jij je best doet op school? Is het Superman? Of die stripheld? Wie het ook is, neem je mascotte mee naar school. Een knuffel, een afbeelding of iets anders. Wie of wat het ook is die jou kan helpen de toets te maken, deze dagen kan hij of zij een uitkomst zijn. Vraag wel even aan je juf of meester of die het goed vindt.

 

Tip 2: Doe leuke dingen

De Cito-toets duurt drie ochtenden en de Entreetoets vier of vijf. Dat betekent dat je op school veel bezig zult zijn met de toets. Tijd om leuke dingen te doen is er gelukkig na schooltijd. Ga dan lekker op stap met vrienden of vraag je ouders om iets met je te ondernemen. Zij zullen toch wel begrijpen dat je deze dagen genoeg afleiding kunt gebruiken? Je kunt lekker gaan zwemmen, of gaan shoppen. Maar je kunt ook thuis blijven en een game-wedstrijd organiseren met je vrienden of een filmmarathon houden. Waar je ook voor kiest, kies voor iets leuks.

 

Tip 3: Het komt goed!

Eén ding is belangrijk om te weten. De Cito-toets komt altijd goed. Zo belangrijk is het nu ook weer niet! Jouw juf of meester weet allang waar jij goed in bent en misschien heb je allang een keuze voor een middelbare school gemaakt. Als jij de toets verpest terwijl je normaal gesproken goed je best doet, zal de juf of meester vast in actie komen. Hij of zij zal met je in gesprek gaan en als blijkt dat je gewoon te gespannen was, kun je de toets gewoon nog een keertje overdoen. Houd je hoofd koel, dat is het allerbelangrijkste.

 

Tip 4: Ontspan je tijdens de toets

Het moment is aangebroken. Je gaat de Cito-toets of de Entreetoets maken. Er is geen weg meer terug. Dan kun je je er maar beter aan overgeven. Ontspan je door diep adem te halen en rustig uit te ademen. Herhaal dat een paar keer en bekijk iedere vraag rustig. Als je tijdens de toets ontspannen bent, zal je veel beter presteren.

 

Tip 5: Controleer

Natuurlijk doe je je best om de toets zo goed mogelijk te maken, maar soms ben je nu eenmaal sneller klaar. Neem je antwoorden dan nog een keer goed door. Wie weet heb je iets over het hoofd gezien. Zonde als je die vraag dan fout beantwoordt, terwijl je het eigenlijk wel weet. Blijf hier niet te lang in hangen. Na een tijdje is het wel mooi geweest. Draai de toets om of lever hem in.

 

Tip 6: Neem een boek mee

Als je klaar bent met de toets kun je vaak iets voor jezelf gaan doen. Neem een spannend en leuk boek mee, zodat je even aan iets anders kunt denken. Al kun je maar een paar minuten lezen, het is altijd fijn om met iets anders bezig te zijn.

 

Tip 7: Beloon jezelf

Heb je de toets gemaakt? Is de eerste dag voorbij? Dan heb je best een beloning verdiend. Overleg met je ouders of je die middag een lekkere zak chips mag gaan halen, of iets lekkers te drinken. Een beloning helpt je om het goed te blijven doen.

 

Meer informatie over de Cito-toets vind je hier.