Naar de inhoud springen

Modern de Cito-toets oefenen

Hoe kun je nu het beste de Cito oefenen? Door middel van de oude manier, dus met pen en papier een aantal opgaven doorwerken en aantekeningen maken. Wellicht wat uitrekenpapier gebruiken voor de sommen waarop dat mag? Of kan het veel moderner en veel sneller tegenwoordig? Met tablets, mobiele telefoons (die soms halve computers lijken), internet en social media is het natuurlijk niet gek dat de Cito-toets oefenen op een heel moderne manier kan plaatsvinden. In dit artikel aandacht voor modern oefenen voor de Cito-toets.

 

De Cito-toets oefenen

Veelal blijkt dat zowel ouders als kinderen in groep 8 het prettig vinden om de Cito-toets of de Entreetoets te oefenen. Op die manier bereiden ze zich optimaal voor en wordt een deel van de stress weggenomen. Het oefenen van de Cito-toets kan tegenwoordig al heel gemakkelijk. Ook kan het oefenen heel snel gebeuren, want het internet herbergt een schat aan oefensites.

Wie goed wil oefenen wil natuurlijk in korte tijd over goed en kwalitatief oefenmateriaal kunnen beschikken. De Nederlandse website en het bijlesbureau Bureau Bijles ontwikkelde bijvoorbeeld materiaal dat in een paar minuten te downloaden is en dus direct gebruikt kan worden. Op die manier kun je heel snel geschikt en professioneel oefenmateriaal in huis hebben, wat zowel op papier te oefenen valt als via een tablet of een computer.

 

Modern de Cito oefenen

Modern oefenen voor de Cito-toets

Oefenen voor de Cito-toets wordt pas echt leuk als je het op een moderne manier kunt doen. Hoe kun je dat doen? Bijvoorbeeld door het materiaal van Bureau Bijles te downloaden op je tablet. Op die manier kun je in- en uitzoomen en kun je hulp zoeken via het internet. Weet je het antwoord op een vraag niet meer? Of wil je weten hoe je die moeilijke som ook alweer uitrekent? Met een paar klikken zit je op Youtube of op Google en kun je antwoorden vinden op al je vragen.

 

Social media

Wie zegt dat je alleen moet oefenen voor de Cito-toets? Dat is helemaal niet meer nodig. Het kan ook heel leuk en leerzaam zijn om het samen met anderen te doen. Social media is daar een mooi voorbeeld van. Want welk kind gebruikt er tegenwoordig geen Facebook, Hyves of Twitter? Op die manier ben je lekker in contact met vriendjes en leeftijdsgenoten. Los van de moeilijkste vragen op de Cito-toets, kun je natuurlijk ook vaardigheden en strategieën uitwisselen. Stel bijvoorbeeld de vraag ‘Hoe zou jij deze som oplossen?’ en laat anderen daarop reageren.

 

Leuk en leerzaam

In een wereld waarin social media, tablets en mobiele telefoons een hoofdrol spelen, is het goed om die vaardigheden te ontwikkelen om het werken met deze apparatuur te vereenvoudigen. Kinderen kunnen dus zeker baat hebben bij oefenen van de Cito-toets via digitale apparatuur. Er is wel een verschil tussen digitale oefenprogramma’s en schriftelijke oefenprogramma’s. Digitale oefenprogramma’s zijn vaak in de vorm van spelletjes en beloningssystemen ingericht. Op die manier leren kinderen niet snel dat het internet gebruikt kan worden als naslagwerk. Door de ‘droge oefenstof’, zoals gewone lesbladen, te gebruiken op het internet, groeit dat besef veel meer. Oefenen voor de Cito-toets is op die manier niet alleen leuk, maar dubbel zo leerzaam.

 

Conclusie

Veel kinderen vinden het fijn om de Cito-toets of de Entreetoets van tevoren te oefenen. Oefenen op tablets, via het internet en social media kan helpen om het leuker te maken. Kinderen kunnen op die manier interactief met de oefenstof bezig zijn, waardoor het leren twee kanten op werkt. Enerzijds leren of herhalen de kinderen de benodigde vaardigheden en kennis in de oefenstof en anderzijds worden ze nog meer wegwijs op het internet door op zoek te gaan naar de juiste antwoorden en strategieën. Ook is het handig om te oefenen zoals de Cito wordt afgenomen, dus gewoon met uitrekenpapier en aantekeningen. Oefenmateriaal dat bij de Cito oefenen kan helpen dient van alle gemakken voorzien te zijn.